Gwarancją izolacji żywności od
środowiska zewnętrznego jest zastosowanie właściwych opakowań.
Opakowania ochronne mogą być następujące:
- pyłoszczelne z materiałów twardych. Mogą to być puszki metalowe
hermetyczne, które można dokładnie i szybko zmyć lub odkazić. Opakowania
szklane - słoje i butelki nie przepuszczające pary wodnej i gazu,
umożliwiające przeprowadzenie ich sterylizacji. Opakowania drewniane
(sklejka, płyta pilśniowa) - skrzynki wyłożone pergaminem lub kilkoma
warstwami papieru pakowego, a także beczki drewniane, hermetyczne beczki
metalowe i z tworzyw sztucznych, zabezpieczające w należyty sposób
żywność przed działaniem środków promieniotwórczych, chemicznych i
biologicznych,
- pyłoszczelne z tworzyw miękkich - hermetyczne opakowania (worki,
woreczki, torby itp.) z folii powlekanych, metalowych, tworzyw
plastycznych i innych,
- pyłoszczelne papierowe, wielowarstwowe z wkładką parafinową lub z
tworzyw sztucznych. Jeśli są umieszczone w pojemnikach zbiorczych, to w
zasadzie spełniają swoje zadanie. W warunkach domowych bardzo dobrym
opakowaniem zbiorczym jest lodówka. Hermetyczność lodówki można
zwiększyć za pomocą dodatkowych zasłon z folii lub ceraty na każdej
półce. Można też do tego celu przystosować szafkę, kredens itp. lub
szczelną piwnicę.
Wyjątkowo trwałego i hermetycznego opakowania wymagają takie produkty, jak:
- sól,
- cukier,
- kasza,
- mąka,
- przetwory owocowe,
- wszystkie produkty płynne, miękkie itp.,
gdyż w razie skażenia nie ma możliwości ich odkażenia.
|